Lektionsbesök i åk 1

IMG_1418

Lektionsbesök, en av mina absoluta favoritsysslor och också i min mening en av de viktigaste uppgifterna jag som rektor har.
Idag hade turen kommit till klass 1. Minns mina år som klasslärare på lågstadiet och kan känna att jag saknar den tiden lite.
Så underbart att få göra dessa gästspel.

Extra härligt när man ser en elevgrupp som mår bra och är trygg med sin lärare. Madeleine Persson är en tydlig lärare med för eleverna väl invanda rutiner. De vet vad som förväntas av dem och det behövs endast en blick eller en liten handrörelse från Madeleine för att få eleverna att veta vad som förväntas.

Denna lärare har en stor förmåga att se till elevers olika behov och det märks både på hennes förberedelser, upplägg av lektionen, förhållningssätt, återkoppling samt att det i klassrummet finns en mängd hjälpmedel.

Trots att eleverna endast är sju år gamla håller hon dem i sin hand hela lektionen som är 75 min lång. Lektionen är mycket varierad och elevernas engagemang och lärande är synligt.

Läraren tar emot eleverna, lektionen börjar i tid. Allt är redan förberett på tavlan och framplockat så hon inte behöver släppa elevkontakten för att skriva på tavlan. Det gör också att det inte finns något utrymme för elever att börja stöka pga väntetid.

Hon inleder med vad lektionen skall innehålla och gå ut på, på tavlan finns visuellt stöd. Hon berättar jättekort om lektionens olika delar. Sedan är det dags för en genomgång med lite påminnelser och begrepp. Den är väldigt kort, ca 7 min.

Efter det följer en spännande berättelse som fångar barnens intresse, det visar sig att det är en räknesaga som lär barnen växling mellan ental och tiotal. Även här är läraren förberedd för att ha elevernas uppmärksamhet. Genom att kunna berättelsen utantill kan hon lägga till miner, tonfall och kroppsspråk och hålla ögonkontakt med eleverna då hon inte behöver ett ”manus”.

Berättelsen innehåller flera ord som kan vara främmande och svåra, där stannar Madeleine upp och kollar att eleverna vet vad det är de pratar om, som ex att getterna betar – vad betyder det att man betar.

Mitt i berättelsen stannar läraren upp och ber eleverna genom EPA – metoden fundera på hur problemet i berättelsen kan lösas. E = tänk på egen hand, P – diskutera i par och A – dela med alla. Läraren är den som efter elevernas behov delar in dem både i par och sedan i grupper när det är dags för det. Det är ett sätt att arbeta för trygghet och att ge elever förutsättningar att nå målen.

När hela berättelsen är klar är det dags för barnen att öva på det de lärt och det får de göra två och två genom ett roligt tjuvspel. Då inser jag att trots att så lång tid av lektionen gått så har inte en enda av eleverna pillat på grejerna innan, imponerande 😊 De har varit fullt upptagna med det Madde berättat och med sina tankar och diskussioner.

Under tiden eleverna tränar/spelar så går läraren runt och tittar och lyssnar, ger återkoppling och leder eleverna framåt. Laborativa övningar är så bra för formativ bedömning.

När eleverna börjar bli trötta men innan de ledsnar bryter läraren och jag tänker, oj, är det redan slut? De har ytterligare en välkänd rutin och det är för att plocka undan. Det tar mindre än en minut tills alla plockat bort och det är dags att ta adjö. En elev har huvudet i bänken och pillar på något, en annan har uppmärksamheten på sin fidget spinner men läraren påkallar deras uppmärksamhet, väntar in och avslutar inte med hej då förrän hon har allas uppmärksamhet igen. På så vis blir det ett lugnt och trevligt avslut.

Detta var en del av det jag fick ta del av idag.
Som rektor kan man inte annat än vara stolt och konstatera att denna lärare verkligen jobbar för en tillgänglig skola för alla sina elever, de med npf var lika engagerade som alla andra 👍😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s